Ερώτηση 4η:Ποια μέσα μετάδοσης χρησιμοποιούνται στα ενσύρματα τοπικά δίκτυα, και ποιοι είναι οι περιορισμοί τους όσον αφορά

Απάντηση : Σε ένα ενσύρματο τοπικό δίκτυο υπολογιστών μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα γνωστά μέσα μετάδοσης, και η επιλογή του κατάλληλου σε κάθε περίπτωση μέσου είναι συνάρτηση του τύπου του δικτύου και των αναγκών που αυτό πρόκειται να καλύψει. Έτσι ανάλογα με τις περιστάσεις, μπορούμε να χρησιμο ποιήσουμε, τόσο ομοαξονικά καλώδια και καλώδια UTP και STP με ταχύτητες από 1 Mbps έως 100 Μbps, όσο και οπτικές ίνες, που υποστηρίζουν ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων της τάξης του 1 Gbps. Αυτού του τύπου τα καλώδια δεν είναι δυνατό να έχουν απεριόριστο μήκος, καθώς είναι γνωστό πως όσο μεγαλύτερο είναι το μήκος του καλωδίου, τόσο μεγαλύτερη είναι και η πιθανότητα εμφάνισης σφαλμάτων κατά τη διάρκεια της μετάδοσης. Πιο συγκεκριμένα στην περίπτωση που ένα ενσύρματο τοπικό δίκτυο ακολουθεί τις προδιαγραφές της δομημένης καλωδίωσης, τα μέσα μετάδοσης του δικτύου, χαρακτηρίζονται από τους ακόλουθους περιορισμούς όσον αφορά την απόσταση στην οποία μπορούν να μεταφέρουν δεδομένα : Στην περίπτωση του υποσυστήματος οριζόντιας καλωδίωσης, η μέγιστη επιτρεπτή απόσταση για οριζόντιο καλώδιο από το χώρο του διανομέα μέχρι την τηλεπικοινωνιακή έξοδο, είναι τα 90 μέτρα. Όσον αφορά τον τύπο του καλωδίου που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, αυτός μπορεί να είναι καλώδιο UTP τεσσάρων ζευγών με αντίσταση 100 Ohms, καλώδιο STP δύο ζευγών με αντίσταση 150 Ohms, ή πολύτροπη οπτική ίνα, με διάμετρο πυρήνα 62.5 μm. Τέλος στην περίπτωση του υποσυστήματος κατακόρυφης καλωδίωσης, η μέγιστη απόσταση μεταφοράς δεδομένων, είναι συνάρτηση του μέσου μετάδοσης που χρησιμοποιείται. Έτσι για καλώδιο UTP τεσσάρων ζευγών με αντίσταση 100 Ohms η μέγιστη απόσταση είναι 800 μέτρα για μεταφορά φωνής και 90 μέτρα για μεταφορά δεδομένων, για ένα καλώδιο STP δύο ζευγών με αντίσταση 150 Ohms η μέγιστη απόσταση είναι 90 μέτρα για μεταφορά δεδομένων, ενώ στην περίπτωση της πολύτροπης οπτικής ίνας με διάμετρο πυρήνα 62.5 μm, η μεταφορά δεδομένων είναι δυνατή μέχρι τα 2000 μέτρα.Στη γενική περίπτωση τοπικών δικτύων, οι προδιαγραφές που ακολουθούνται όσον αφορά τον τύπο του καλωδίου και τη μέγιστη απόσταση στην οποία αυτό μπορεί να μεταφέρει δεδομένα, έχουν διατυπωθεί με τη μορφή τυποποιήσεων, που είναι γνωστές ως πρότυπα (standards). Το πιο γνωστό από αυτά τα πρότυπα φέρει τον κωδικό 802.3 και περιλαμβάνει ένα σύνολο παραλλαγών όσον αφορά τον τύπο του καλωδίου που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά δεδομένων. Αυτές οι παραλλαγές του 802.3, σε γενικές γραμμές είναι οι ακόλουθες :

1. 10Base-5 : Περιλαμβάνει ομοαξονικό καλώδιο με μέγιστο μήκος καλωδίωσης τα 500 μέτρα και με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων τα 10 Mbps.

2. 10Base-2 : Περιλαμβάνει ομοαξονικό καλώδιο με μέγιστο μήκος καλωδίωσης τα 185 μέτρα και με ρυθμό μετάδοσης έως 10 Mbps.

3. 10Base-T : Περιλαμβάνει συνεστραμμένο ζεύγος καλωδίων με μέγιστο μήκος καλωδίωσης τα 100 μέτρα.

4. 1Base-5 : Περιλαμβάνει συνεστραμμένο ζεύγος καλωδίων με μέγιστο μήκος καλωδίωσης τα 500 μέτρα και με ρυθμό μετάδοσης δεδομένων έως 1 Mbps.

5. 10Broad-36 : Περιλαμβάνει ομοαξονικό καλώδιο με μέγιστο μήκος τα 3600 μέτρα και με ρυθμό μετάδοσης έως 10 Mbps.

6. 10Base-F : Υποστηρίζει δίκτυα κορμού οπτικής ίνας έως και 4000 μέτρα, και ρυθμό μετάδοσης έως και 10 Mbps.

Ερωτήσεις